Teamanalyse

Teams vormen het fundament van iedere organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat teams optimaal samenwerken en presteren?

Onze teamanalyse “TEAMS” inspireert een team meer te willen bereiken. Het teamanalyse rapport geeft inzicht in de cultuur van een team, het ziet de opleidingsbehoeften en ontdekt voor welke vaardigheden wellicht nieuwe medewerkers moeten worden aangetrokken. Het rapport beschrijft de sterktes, beperkingen en waarden (kracht) van het huidige team voor de organisatie. Deze inzichten dragen bij aan het efficiënter samenwerken door het benutten en verbinden van elkaars talenten.

“Dankzij de inzichten leer je elkaar
en de dynamiek van het team beter begrijpen.”

Hoe kan “TEAMS” jou helpen?

Voordelen van een teamanalyse:

 • Het bevordert de communicatie en openheid binnen een team
 • Geeft een efficiënte analyse van de teamstructuur
 • Creëert bewustwording binnen een team als het gaat om de individuele bijdrage van ieder teamlid
 • Eventuele belemmeringen binnen het team worden snel zichtbaar
 • Voorspelt de reactie van een team op verandering, waardoor een veranderingsproces effectiever en efficiënter kan worden ingezet.

Een teamanalyse kan worden ingezet:

 • Wanneer de bedrijfsstrategie een cultuurverandering vereist. (huidige teamcultuur versus ideale teamcultuur)
 • Bij conflicten binnen of tussen teams
 • Als een team zich verzet tegen verandering
 • Bij uitbreiding van een team of vervanging van teamlid/leden
 • Als een team niet presteert zoals verwacht

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jullie organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.

Contact

Wat staat er in het “TEAMS” rapport?

“Teams” biedt je een uitgebreid rapport en geeft antwoord op vele vragen zoals:

 • Welke rol vervult ieder persoon binnen het team?
 • Hoe maken we gebruik van de sterktes van elk teamlid?
 • Wat zijn de eventuele beperkingen van het team?
 • Waar ontstaat een mogelijk conflict?
 • Welke leiderschapsstijl inspireert en motiveert het team om de beste prestaties neer te zetten?

“Ontdek het belang van samenwerken voor een goede teamprestatie.”

 

Het maakt niet uit of een team recentelijk is gevormd of al een tijdje samenwerkt. Als het team ongezond gedrag vertoont, zal er iets aan gedaan moeten worden en zullen de teamleden zich moeten verdiepen in hun samenwerkingsvaardigheden.

Conflicten tussen mensen en onuitgesproken aannames over functies, verantwoordelijkheden en vaardigheden zijn vaak de oorzaak van disfunctionele teams. Dit gebrek aan duidelijkheid leidt tot wantrouwen, wat het samen streven naar hetzelfde doel binnen een team de das om doet.

Binnen een bedrijf wordt vaak aangenomen dat mensen die in technisch opzicht uitblinken ook goed kunnen samenwerken. Deze veronderstelling blijkt steeds weer onjuist te zijn. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de leden van een team beschikken over de zakelijke vaardigheden en kennis die nodig is om het werk te doen, maar gedrag is een heel belangrijke factor, waar we absoluut ook rekening mee moeten houden.

Als de gedrags- en emotionele voorkeuren van individuele teamleden duidelijk zijn, kunnen teams hun eigen conclusies trekken over hoe ze het beste kunnen communiceren, hoe ze medewerkers kunnen motiveren en uiteindelijk hoe de samenwerkingsvaardigheden ontwikkeld kunnen worden die de grootste positieve invloed hebben op de prestaties van het team. Als je je inzet voor het doorvoeren van verbeteringen op individueel en op teamniveau en veranderingen die de prestaties verbeteren en sterke punten benutten, kan je team op een consistente manier zo effectief en efficiënt mogelijk samenwerken. Die inzet kun je zo vaak als nodig bijstellen. Situaties en omstandigheden veranderen. Verander met de ontwikkelingen mee en bekijk telkens opnieuw wat je team nodig heeft om goed samen te blijven werken.

Als teamleden goed samenwerken, kunnen ze bijna alles voor elkaar krijgen. Zorg dat je, wat je team betreft, altijd het grote geheel blijft zien. Zo stel je een team samen dat geweldige prestaties levert.

Aangesloten bij
Gecertificeerd accessor
Werken volgens